Historia & kultur

Provence har en mycket brokig historia, med influenser från när och fjärran. Provence har under årtusenden hemsökts av olika folk som invaderat eller genom krig lagt provinsen under sig. Greker var de första att etablera sig i området genom skapandet av flera handelsstationer utefter medelhavskusten. Romarna erövrade stora delar av dagens Provence och skapade städer med romersk arkitektur och kultur. Morerna invaderade också området och förde med sig sin arkitektur och konst. Provence var också en del av det Katalanska riket. Denna mix av influenser från när och fjärran speglas med all tydlighet i det vardagliga Provence. Under de senaste 100-åren har flera av vår tids främsta konstnärer verkat i Provence och lämnat efter sig en rikedom av konst.

Det finns alltså en uppsjö av konst och arkitektur att njuta av. Nedan finner ni ett litet urval av trevliga utflyktsmål.

Besök i närmiljön


I Greoux-Les-Bains finns lämningar från romerska bad.

I Aix-en-Provence finner man ett stort urval av museer och konstgallerier. Paul Cezanne var verksam i staden under många år och hans ateljé är öppen för allmänheten.

Chateau la Coste
Längs motorvägen mot Grenoble finns ett antal sevärdheter.Klosterkyrkan Prieure de Ganagodie från 1100 talet inrymmer en av Frankrikes bäst bevarade mosaiker.
Digne-les-Bains har varit en kurort sedan romartiden med 7 varma källor.
Lite längre norrut ligger
Sisteron, staden kallas "porten till Provence" . Sisterons citadell uppfördes på 1200-talet och dominerar staden. Från citadellet har man en bedårande utsikt över floden Durance.

Château la Coste. År 2004 föddes en idé bland vinrankorna på Château La Coste. Visionen var att skapa en speciell plats där konst, arkitektur och vintillverkning samspelade på slottes ägor. Kända konstnärer och arkitekter från hela världen bjöds in att besöka slottet och att skapa ett bestående konstverk på en plats som tilltalade dem. Idag kan man gå runt på ägorna och se det fantastiska resultatet.
Orange

Nimes, Arles, Avignon och Orange

Alla orterna har fantastiska lämningar efter romarriket och är väl värda ett besök under semestern i Provence.
I
Orange finns två av Europas finaste romerska monument. Theatre Antiqued'Orange är världskännt för sina konserter. Här finns också Ark de Triomåhe som hyllar Julius Caesars triumf över gallerna. Orange är också center för produktion av Cotes-du-Rhone viner.

Avignon är en av södra Frankrikes mest fascinerade städer. Stadens murar är nästan 5 km. Innanför murarna finns en stad rik på kultur. Det mest kända området utgörs av Palais des Papes.

I
Arles finns ett av de största och bäst bevarade romerska monument i Provence; Les Arenes. Van Gogh spenderade 15 månader i staden och skapade här 300 verk.

Nimes är känd för sin tjurfäktning i den romerska amfiteatern. Stadens dragplåster är den vackra romerska arkitekturen.