Vin

Det går ju inte att nämna Provence utan att också tala om regionens viner. Men svårigheten är ju att det finns så mycket att undersöka om man är intresserad av ämnet. Nedan finns lite förslag på ställen att besöka. Côte de Provence finns i närmiljön, och om man är intresserad av viner från de sydliga delarna av Rhonedalen så tar det ca 1.5 tim med bil att ta sig dit.
Vin hyllor
Goda viner

Les Côtes de Provence

Vinodling i sig är däremot inget nytt påfund i Provence. Redan 500 år före vår tideräknings början planterade grekerna vin i Provence och när romarna invaderade landet 400 år senare så var vinet så bra att det genast beslagtogs och skickades till kejsaren i Rom. Nästan hälften av den uppodlade marken i Provence är dedicerad för vinodling. Det finns ett otal olika, för vinodling mer eller mindre lämpliga, jordmåner som sätter vinbönderna på prov.
Cave de St Julien
Vinklase

Les Côtes du Rhone

Området sträcker sig mellan Vaucluse och Avigon. Här domineras produktionen av röda viner. Området har ett större antal mycket kända ”appellations”; Chateauneuf-du-Pape, Gigondas och Vacqueyras. Men det finns över 40 domäner att besöka i området runt Chateauneuf-du-Pape. Så det bästa tipset är att göra en rundvandring i själva byn och slinka ner i några av de ”Caves” som huserar i byns centrum.

Vin Chateauneuf-du-Pape
Torget i Gigondas
Chateauneuf-du-Pape

Côtes du Rhone Villages

Det finns också ett stort utbud av ”Côtes du Rhone Villages” viner i distrikten runt Orange.
Stacks Image 197